dijous, 4 de març del 2010

8 de MARÇ- DIA DE LA DONA

Foto de Pere Huerta
La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.
 A la wiquipèdia trobem informació sobre què és aquesta dia.
Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l'any 1910 en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes es proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.
El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.
.Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení i per tal d'obtenir millores laborals i socials.
La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, éssent implantada per les Nacions Unides el 1977.
 En l'actualitat es fan tot un seguit d'actes festius i casi cap de reivindicatiu. En el nostre poble es fa una barreja d'actes: alguns festius  (curs de cuina, concurs de pastissos, dinar de germanor, Trobada de Comarcal de Dones) i altres culturals com exposicions de fotos ( Estructures del Silenci de Pere Huerta, més de l'autor en flickr), conferències  o dansa amb un espectacle de Teatro de lo Inestable "Cuando el silencio cae en los relojes de arena".

2 comentaris:

  1. Disculpa, crec que el títol té un error pel que respecta al mes de la data de celebració dle dia de la dona. Una abraçada

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó, passe a canviar-ho

    ResponElimina